Programează-te la skin laser Clinic


Tratament laser pentru cicatrici

Alege un tratament profesional pentru estomparea cicatricilor în 3-6 ședințe de tratament cu laser, operat de un medic dermatolog.

Ce sunt cicatricile?

O cicatrice reprezintă un proces natural de vindecare, în care pielea traumatizată este înlocuită cu țesut fibros. Aceasta poate apărea din cauza unor intervenții chirurgicale, răni, infecții sau alte traumatisme. Cicatricile pot să se formeze oriunde pe corp, iar aspectul lor variază în funcție de factori precum tipul de piele, zona afectată, adâncimea rănii, tipul de traumă și vârsta persoanei.

Cicatricile recente au o nuanță roz sau roșiatică. Pe măsură ce se maturizează, ele pot deveni mai deschise sau mai închise la culoare decât pielea din jur. Majoritatea cicatricilor sunt plate, iar suprafața poate avea un aspect încrețit. În funcție de aspect există mai multe tipuri de cicatrici:

Tipuri de cicatrici

Cicatrici plate

sunt leziuni situate la nivelul pielii, de regulă cu un aspect mai palid sau puțin mai închise la culoare decât pielea din jur.

Cicatrici hipertrofice

situate deasupra nivelului pielii; se pot aplatiza odată cu trecerea timpului (luni, ani), apar mai frecvent în zona toracelui.

Cicatrici cheloide

situate deasupra nivelului pielii, vizibil mai crescute. Pot apărea după luni de la traumatism, pot fi dureroase și pot provoca mâncărimi.

Cicatrici atrofice

situate sub nivelul pielii, acestea apar frecvent ca urmare a traumatizării unui țesut, cum ar fi leziunile cauzate de acnee.

Cicatrici contractile

tip de cicatrici care limitează miscarea în zona afectată. Arsurile, cu excepția celor minore, cauzează adesea o astfel de cicatrice.

Ce sunt cicatricile postacneice?

Cicatricile postacneice sunt semnele care rămân pe piele după vindecarea leziunilor cauzate de acnee. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra încrederii și stimei de sine, deoarece sunt adesea permanente și vizibile. Cele mai frecvente tipuri de cicatrici postacneice sunt atrofice (sub nivelul pielii), hipertrofice (deasupra nivelului pielii) și pete hiperpigmentare (zone întunecate).

Tipuri de cicatrici postacneice

  1. Cicatricile atrofice se găsesc cel mai frecvent la nivelul feței, având forma unei depresiuni (gropiță) sub nivelul normal al pielii. Acestea se formează în momentul în care nu este suficient colagen în timpul vindecării rănilor provocate de leziunile de acnee. Există trei tipuri de cicatrici atrofice
    • Cicatricile de tip Boxcar (depresiuni) sunt cicatrici sub forma literei U cu margini ascuțite și dimensiuni mari. Ele pot fi superficiale sau adânci. Cu cât sunt mai adânci, cu atât mai bine răspund la tratamentele pentru refacerea pielii
    • Cicatricile de tip Rolling (valuri) sunt cicatrici sub forma unor depresiuni largi la nivelul pielii cu marigini rotunjite si suprafața neregulată.
    • Cicatricile de tip Ice Pick (vârf de gheață) sunt cicatrici sub forma literei V, înguste. Acest tip de cicatrici sunt cel mai dificil de tratat pentru că pot fi foarte adânci.
  2. Cicatrici hipertrofice sau crescute
    Acest tip de cicatrici apar mai rar în urma leziunilor de acnee, în general se întâlnesc la nivelul toracelui. Acestea apar ca niste denivelări situate deasupra nivelului normal al pielii si sunt cauzate de un exces de colagen în timpul vindecării leziunilor de acnee.
  •  

Tratamente laser pentru cicatrici la Skin laser clinic

La Skin Laser Clinic, medicii noștri vor evalua în amănunt problema dumneavoastră. În funcție de caracteristicile fiecărei leziuni, aceștia vor propune un plan de tratament personalizat, care poate include sesiuni de tratament laser (VBeam Perfecta, Ydun, Laser Co2 fracționat), în combinație cu tratamente injectabile.

Înainte
După
Ai întrebări suplimentare?

Câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre tratarea cicatricilor

Cicatricile postacneice apar atunci când pielea nu se vindecă corespunzător după leziunile de acnee. Principalii factori care contribuie la formarea lor sunt:

  • Întârzierea tratamentului antiacneic: Ignorarea acneei sau utilizarea de produse nepotrivite pot agrava leziunile și duce la cicatrici.
  • Leziuni inflamatorii severe: Nodulii și chisturile lasă cel mai des cicatrici, spre deosebire de punctele albe sau negre, care sunt mai puțin agresive.
  • Stoarcerea coșurilor: Această practică poate provoca inflamații și suprainfecții, crescând riscul de cicatrici.
  • Factorul genetic: Unele persoane sunt mai predispuse la formarea cicatricilor din cauza tipului de piele sau a răspunsului organismului la vindecare.

În funcție de gravitatea problemei și de planul de tratament stabilit împreună cu medicul dermatolog, numărul de ședințe necesare poate varia, în general, între 3-6 ședințe, la un interval de 3-4 săptămâni.

 

Acestea sunt foarte rare şi se manifestă sub forma unor modificări de culoare –  hiperpigmentare sau decolorarea anumitor zone. Rareori acestea sunt permanente şi pot fi uşor mascate cu fard sau fond de ten. Alteori pot apărea mici vezicule, flictene ca într-o arsură dar care se vindecă fără urmări sau doar o uşoară decolorare locală.