Consultă un dermatolog pentru alunițe: prin dermatoscopie, un medic specialist va evalua în detaliu alunițele tale, oferindu-ți recomandări precise pentru sănătatea pielii tale.
Consultă un dermatolog pentru alunițe: prin dermatoscopie, un medic specialist va evalua în detaliu alunițele tale, oferindu-ți recomandări precise pentru sănătatea pielii tale.
Alunițele (sau nevi pigmentari) sunt formațiuni benigne ale pielii, care apar ca urmare a multiplicării necontrolate a melanocitelor, celulelor responsabile de producerea pigmentului (melanină). De obicei, acestea sunt inofensive, dar trebuie monitorizate pentru a preveni eventualele riscuri de cancer de piele.
Alunițele congenitale
Acestea sunt prezente încă de la naștere și sunt formate din melanocite localizate la nivelul dermului, epidermului sau amândurora. Dimensiunea și forma acestora pot varia, iar unele pot fi mai vizibile pe măsură ce copilul crește.
Alunițele dobândite
Acestea apar pe parcursul vieții și sunt cele mai frecvente. În general, ele se dezvoltă în copilărie sau adolescență, de obicei înainte de pubertate, dar pot apărea și mai târziu, până la vârsta de 30 de ani. La vârsta adultă avansată, numărul de alunițe tinde să scadă.
Culoarea alunițelor poate varia semnificativ, în funcție de nuanța pielii. Persoanele cu pielea mai închisă au tendința de a dezvolta alunițe de culoare mai închisă (de obicei maro), în timp ce persoanele cu pielea deschisă și părul blond pot avea alunițe mai deschise la culoare (de obicei roz sau bej).
Este important să monitorizezi orice modificare a alunițelor (dimensiune, formă, culoare sau textură), iar în caz de îngrijorare, este recomandat să consulți un medic dermatolog.
La Skin Laser Clinic, dermatoscopia este o procedură esențială pentru evaluarea alunițelor. Realizată de un medic dermatolog, aceasta permite analiza detaliată a celulelor și melanocitelor din alunițe, ajutând la identificarea eventualelor riscuri și la monitorizarea sănătății pielii tale.
Pentru a preveni apariția alunițelor ar fi bine să eviți expunerea la soare și la surse artificiale de raze ultraviolete, respectiv este recomandat să folosești creme cu factor de fotoprotecție ridicat.
Alunițele benigne se pot transforma în melanon în decursul vieții, de aceea este foarte important să le monitorizăm.
Alunițele pot deveni periculoase dacă ele prezintă: asimetrie, margini neregulate, culoare neomogenă, cu zone de nuanțe diferite (roz-roșii, brune, sau negre), dar și dacă au o dimesiune mai mare de 6 mm și sunt mai proeminente. În cazul în care consideri că o aluniță prezintă aceste caracteristici, în caz de durere, mâncărimi, sângerare sau traumatizare a acesteia, îți recomandăm să te programezi cât mai repede la un consult dermatologic cu unul dintre medicii noștri speicaliști.
Având în vedere că orice modificare a alunițelor observată la timp, îți poate asigura vindecarea în cazul unui cancer de piele, îți recomandăm să te programezi la un colsult la medicul dermatolog de 2-3 ori pe an.
Un moment bun pentru evaluarea alunițelor este finalul sezonului cald, deoarece expunerea pielii la radiațiile ultraviolete îți poate cauza modificări la nivelul pielii.
WhatsApp us