Cicatrici chirurgicale - Skin Laser Clinic

O cicatrice reprezintă modalitatea naturală de vindecare si înlocuire a pielii traumatizate cu un țesut fibros. Cicatricile se pot forma ca urmare a unei intervenții chirurgicale, a rănilor, a infecțiilor etc. Acestea pot apărea oriunde pe corp, iar aspectul lor variază în funcție de mai mulți factori: tipul de piele, localizare, adâncimea rănii, tipul traumatismului care a cauzat apariția cicatricii, vârsta etc.

Cicatricile nou formate au o culoare roz – rosiatică. Pe măsură ce o cicatrice se maturizează, aceasta devine mai deschisă sau mai închisă la culoare decât pielea. Majoritatea cicatricilor sunt plate, iar suprafața tinde să arate încrețită.
În funcție de aspect există mai multe tipuri de cicatrici:
Cicatrici plate – situate la nivelul pielii, de regulă mai palidă sau puțin mai închisă la culoare față de pielea din jur.

Cicatrici hipertrofice – situate deasupra nivelului pielii, acestea se pot aplatiza odată cu trecerea timpului (luni, ani). Apar mai frecvent în zona toracelui. Unele cicatrici hipertrofice pot da senzație de mâncărime sau pot fi chiar dureroase.

Cicatrici cheloide – situate deasupra nivelului pielii, acestea sunt mai crescute față de cicatricile hipertrofice. Acestea pot apărea după luni de zile de la traumatism. Pe măsură ce un cheloid crește, acesta poate deveni dureros sau poate provoca mâncărime. Ca și alte cicatrici crescute, un keloid poate reduce capacitatea de miscare dacă se formează peste o articulație, cum ar fi umărul sau cotul, sau dacă se măreste mult în dimensiune.

Cicatrici atrofice – situate sub nivelul pielii, acestea apar frecvent în urma leziunilor de acnee. Mai multe detalii despre acest tip de cicatrici găsiți aici: (articol cicatrici postacneice)

Cicatrici contractile – tip de cicatrici care limitează miscarea în zona afectată. Arsurile, cu excepția celor minore, cauzează adesea o astfel de cicatrice.

În alegerea metodei optime de tratament trebuie ținut cont de cât de recentă sau veche este cicatricea. Există mai multe posibilități de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, printre acestea se numără gelurile pe bază de silicon, metode chirurgicale, dar ultimele studii arată superioritatea tratamentului laser în cazul acestora. Tratamentul laser reprezintă o metodă non-invazivă care îmbunătățeste aspectul cicatricilor prin stimularea producției de colagen si uniformizarea culorii acesteia cu un timp de recuperare minim.

În primul rând, o consultație la unul dintre medicii nostri specialisti vă asigură o evaluare completă a problemei dumneavoastră precum si crearea unui plan de tratament personalizat care poate consta în sedințe de laser (Vbeam Perfecta, Ydun, Laser Co2 fracționat) ce pot fi combinate cu tratamente injectabile.

Laserul Vbeam Perfecta este indicat în cazul cicatricilor recente (rosii) si se poate face chiar la 14 zile după intervenția chirurgicală în cazul cicatricilor chirurgicale. Studiile arată o vindecare corectă si mai rapidă a cicatricilor recente tratate cu acest tip de laser, prevenind apariția cicatricilor hipertrofice si cheloide.

Laserul Ydun (1550nm fracționat) si CO2 fracționat sunt variante optime pentru cicatricile chirurgicale sau rănile care nu s-au vindecat corespunzător. Tratamentul fracțional nonablativ îmbunătățeste pielea prin încălzirea straturilor dermice cu lumina laser și activarea formării de colagen. Acesta este un proces care ajută chiar și la suprafața pielii, reducând dimensiunea și aspectul cicatricilor.

Numarul de sedinte necesare este stabilit impreuna cu medicul specialist dermatolog, in functie de gravitatea problemei. In general sunt recomandate un numar de 3-6 sedinte distantate la un interval de 3-4 saptamani.

tratament cicatrice inainte
tratament cicatrice dupa